Wednesday, March 11, 2009

CINTAKAN BANGSA DAN NEGARA ADALAH BUAH CINTA KITA PADA ALLAH

Krisis yang berlaku di dalam pergolakan politik hari ini semakin menular dan bejangkit pula kepada isu institusi beraja di Malaysia. Dengan tidak semena-mena, institusi Raja pula di libatkan di dalam kancah politik. Hal ini sangatlah membimbangkan kepada bangsa Melayu kerana kisah Jebat kembali mewarnai negara kita walaupun dalam versi yang moden pula.

Bagaimana sebenarnya virus ini menular hingga bangsa Melayu yang terkenal taat setia dan ketaatan dan kesetiaan kepada raja ini juga termaktub di dalam rukun negara untuk semua bangsa, mula dipertikaikan dan membawa polemik yang menyentuh sensitiviti agama dan kaum.

Apakah yang seharusnya di lakukan untuk meredakan polemik ini dari terus menjadi semakin kritikal ?

Sebenarnya, apabila mendidik manusia, kita kena kenallah manusia itu dan perlu ada ilmunya, ada kaedahnya. Mendidik manusia tidak semudah dikata sekiranya dari kecil tidak pernah diasuh, dari sekolah lagi tidak pernah diperkata tiba-tiba setelah dewasa minta dikota?! tidak masuk akal, tidak munasabah manusia boleh terus bertindak. Sikap dan watak manusia itu adalah hasil asuhan dan didikan ia mestilah dilatih dari kecil lagi barulah berkesan

Marilah kita cintakan agama, bangsa dan negara!

Slogan ini tidak semudahnya orang boleh cinta. Kalau cinta nafsu, memang tidak payah diajar, tidak payah diasuh, orang sudah sedia pandai.Macam cinta laki-laki atau perempuan, ia cinta nafsu mudah berlaku,kita kenalah faham ini. Tapi cintakan agama, bangsa dan negara tidak mudah berlaku hanya sekadar berkata.

Ia bukan cinta kepada sesuatu yang terangsang dan merangsang macam cinta laki-laki dan perempuan. Cinta yang ini mudah berlaku tidak diceritakan pun berlaku, memang setiap hari berlaku. Cintakan agama, bangsa dan tanah air tidak begitu ia perlu diasuh dari kecil, dididik dari sekolah lagi. Ia perlu pemangkin, perlu ilmu, perlu kesedaran, perlu galakan, hingga mendarah mendaging.

Disebut selalu itu hanya hendak menyuburkan sahaja sedangkan asasnya sudah ada, sudah bertapak di jiwa. Diharap semua golongan faham dan ambil tahu bahawa sebenarnya perkara besar, semua hal adalah hasil didikan bermula dari kecil lagi.

Tidak pernah kita dengar orang berkata :“Aku tidak mahu menipu kerana aku takut bangsa dan negara” atau ada hati kecil berkata: “Aku tidak mahu hasad dengki, tidak mahu berdendam, mencuri, berzina dan lain-lain kejahatan kerana takut negara.”

Atau ada kedengaran orang menberi nasihat seseorang:“Buatlah baik jangan buat jahat takutlah kepada bangsa dan negara!”Yang selalu kita dengar atau hati kecil berkata “Aku tidak mahu buat jahat.” atau “Aku hendak buat baik kerana Allah suruh kita.”

“Tuhanlah suruh buat”“Tuhan tidak suka”“Tuhan akan masukkan neraka orang yang jahat”

Orang buat baik atau tidak mahu buat jahat ada kaitan dengan Tuhan. Rupanya buat baik atau tidak buat jahat jarang orang kaitkan dengan bangsa dan negara. Cuma kalau orang buat baik kerana Allah, bangsa dan negaralah yang mendapat untungnya.Oleh itu kalau hendak mendidik manusia, kaitkan dengan Tuhan, yang mendapat untung sudah tentulah bangsa dan negara.

Hendak jadikan manusia baik dan tidak jahat kenalkan Tuhan dan asuh manusia mencintai-Nya atau takutkan-Nya bukan ajak manusia cintakan bangsa atau negara.

Cintakan bangsa dan negara adalah buah cinta kepada Allah.

Kalau manusia baik dan manusia sudah tidak jahat, kerana takutkan Tuhan memanglah bangsa dan negara yang mendapat untung.Bangsa dan negara secara automatik maju, aman damai kerana orang takutkan Allah bukan takutkan bangsa dan negara.Tetapi apa yang terjadi sekarang para pemimpin mendidik rakyat cintakan bangsa dan negara. Bangsa dan negara tidak dicintai, Tuhan pun bukan sahaja tidak dicintai bahkan Tuhan pun dilupai.

Cintakan Allah, membawa orang cintakan bangsa dan negara.Cintakan Allah, bangsa dan negara yang akan mendapat untung adalah bangsa dan negara maju, aman damai dan harmoni.Jadi cintakan Allah Tuhan semesta, adalah rahsia atau anak kunci orang cinta agama, bangsa dan negara.

No comments:

Post a Comment